Shorthand limit Holdem (6 of minder spelers) is op internet verreweg de meest gespeelde variant.
Om geld te verdienen met online poker is het daarom van groot belang om te begrijpen hoe je shorthand speelt. De speelstijl voor shorthand wijkt namelijk af van die voor longhand.
Starthanden voor de flop
Shorthand zijn de handen die je moet spelen anders dan bij longhand. Hieronder geven wij een kort overzicht. Voor een uitgebreider overzicht verwijzen wij naar de basisstrategie voor longhand. De strategie voor shorthand lijkt hier op, maar wijkt op een aantal punten af.
Een aandachtspunt is dat bij shorthand de waarde van suited (= zelfde kleur, “s”) kaarten en lage pocket pairs (77 en lager) afneemt.
Een tweede aandachtspunt is dat het bij shorthand vaak beter is om te raisen of te folden dan om te callen.
Een laatste aandachtspunt is dat de waarde van je hand altijd afhangt van je positie aan de tafel en van wat de andere spelers doen. Als er bijvoorbeeld voor de flop geraised wordt gevolgd door een reraise en iemand anders callt, moet je alles folden behalve de tophanden AA, KK, QQ, JJ en AK. Je dient jezelf elke keer de vraag te stellen of je voor de flop de beste hand hebt, voordat je callt of raist.
Handen om mee te raisen of te reraisen
AA, KK, QQ, JJ en AK.
Met deze kaarten moet je raisen of reraisen. Omdat er bij shorthand maximaal 6 spelers aan tafel zitten, hoef je minder bang te zijn dat iemand AA of KK heeft.
Handen om mee te raisen
AQ, AJ, A10, KQ, KJ, QJ, J10, 1010, 99 en 88.
Als er nog niemand heeft geraised, moet je met deze kaarten raisen.
Na de flop
Als je na de flop een goede hand hebt (= top pair of beter) moet je bij shorthand altijd raisen, omdat de kans dat iemand anders een betere hand heeft veel kleiner is dan bij longhand. Als iemand raist, moet je reraisen. De reden hiervoor is dat spelers vaak proberen een gratis kaart op de turn te krijgen door te raisen. Spelers bluffen ook vaker bij shorthand. Wat de reden ook mag zijn, het is bijna altijd het beste om te raisen of reraisen met top pair (met goede kicker) of beter.
De situatie ligt anders als je wel een pair hebt, maar geen top pair. Je zal dan een inschatting van de sterkte van je hand ten opzichte van de andere spelers moeten maken die sterk afhankelijk is van de omstandigheden.
Als je bijvoorbeeld A6 hebt en de flop komt 762, dan is het onwaarschijnlijk dat iemand een 7 heeft.
Je zou moeten raisen als iedereen checkt.
Als je bijvoorbeeld J10 hebt en de flop komt AKJ, heb je daarentegen een zwakke hand. De kans is groot dat iemand een A of een K heeft. Je moet dus folden. Het is altijd het beste om zo vroeg mogelijk te folden.
Bluffen
Bij shorthand is bluffen veel belangrijker dan bij longhand. Bluffen bij longhand op de lage limieten heeft in het algemeen weinig zin, omdat er altijd wel iemand callt (met zeer uiteenlopende handen). Bij shorthand zijn er minder spelers en is dus de kans dat de andere spelers allemaal folden een stuk groter. Er zijn verschillende manieren om te bluffen:
Bluffen op de flop:
Als je voor de flop hebt geraised, is het soms handig om na de flop ook te raisen ongeacht wat er valt, maar vooral als er een A op de flop ligt. Je moet uiteraard niet gaan reraisen als iemand anders al heeft geraised en je niks hebt. Pas hiervoor op en kijk uit voor check-raisers!
Semi-bluffen:
Als je nog niks hebt, maar wel een goede draw (bijvoorbeeld op een flush), is het vaak handig om te raisen. Je hebt dan twee kansen om de pot te winnen: als iedereen fold en als je je flush drawt. Bovendien kun je op deze manier op de turn vaak een gratis kaart krijgen.
Anders bluffen:
Andere manieren werken in het algemeen niet goed bij limit.